Van Gogh in de Vlaamse Ardennen
Inspireerde een dominee uit de Vlaamse Ardennen de jonge Vincent Van Gogh om voor het kunstenaarschap te kiezen?
Of u bij Vincent Van Gogh nu aan schilderijen in bruintinten of eerder aan exuberante kleuren denkt, het werk van de kunstenaar is alom bekend. Ook de getormenteerde ziel en turbulente levensloop van Van Gogh laten niemand onberoerd. Maar wist u dat zonder een bijzondere ontmoeting in 1879 in de Vlaamse Ardennen er van de kunstenaar Van Gogh misschien geen sprake was geweest?
In het protestantse dorp Korsele, deel van het landelijke Horebeke, doet het verhaal de ronde dat Vincent Van Gogh hier zou zijn geweest. Beeldend kunstenaar Johan Tahon, die woont en werkt in de Vlaamse Ardennen, gaat op zoek naar de kunsthistorische waarheid achter deze plattelandslegende. Al gauw ontdekt hij dat de passage van Van Gogh in Horebeke, en zijn ontmoeting daar met dominee-kunstenaar Abraham van der Waeyen Pieterszen, een kentering betekende in het leven van de jonge Vincent. Zou het zomaar kunnen dat in die Horebeekse ervaring de kern van Van Gogh’s kunstenaarschap ligt?
Johan Tahon, onderzoeker Lander Deweer en Erfgoed Vlaamse Ardennen lichten een tip van de sluier en geven het startsein voor het Van Gogh-jaar in de Vlaamse Ardennen. Onder het motto “Er zit een vuur in mij” nodigen ze iedereen die inspiratie vindt in het verhaal van Van Gogh en Pieterszen uit om het komende jaar actief aan de slag te gaan rond kunst, psyche en mentorschap.
Het Vincent van GoghHuis Zundert is partner van dit project. Lees ook deze Gogh-Blog
Op 15 juni 2022 gaat de website over het project live: www.vangoghvlaamseardennen.be