Vincent’s Asylum van kunstenaar-filosoof Loek Grootjans staat van 8 t/m 11 februari 2018 op Art Rotterdam. Curator Niekolaas Johannes Lekkerkerk selecteerde het voor de sectie Open Air. Het paviljoen komt recht voor de ingang te staan van de kunstbeurs in de Van Nellefabriek. Daar bouwen vrijwilligers van het Vincent van GoghHuis het op verzoek van C&H Gallery nog eenmaal op.
Loek Grootjans (Arnemuiden, 1955) creëerde ter gelegenheid van het Van Goghjaar 2015 een asiel voor Vincent van Gogh, waarin door hem verzamelde sporen van de beroemde schilder worden tentoongesteld. Vincent’s Asylum stond vanaf 30 maart 2016 op de Markt in Zundert. Daarna ging het op reis langs Museum De Pont (Tilburg), S.M.A.K. (Gent) en BPS 22 (Charleroi). Nu is het voor de laatste maal te zien op Art Rotterdam.
Grootjans heeft jarenlang sporen verzameld van Van Gogh. In de Provènce heeft hij op locaties waar Vincent schilderde monsters genomen en gebotteld. In Zundert heeft hij o.a. zonnebloemen geconserveerd, groenten geweckt uit de moestuin van de familie Van Gogh en water gebotteld uit de welput van het oorspronkelijke geboortehuis. Al deze sporen hebben een plaats gekregen in Vincent’s Asylum, een door de kunstenaar ontworpen paviljoen waarin Van Goghs sporen bewaard en gepresenteerd worden met bijbehorende verhalen die Van Goghs erfgoed in een nieuw bijzonder perspectief plaatsen.
Na zijn vertrek uit Zundert heeft Vincent gezworven door Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Hij raakte ontheemd en heeft nooit meer een eigen ‘thuis’ gevonden. Daarom besloot Loek Grootjans als kunstproject een asiel voor hem te ontwerpen. Vrijwilligers uit Vincents geboortedorp Zundert bleken bereid dit te bouwen. Met steun van corso-ontwerper/architect Ton van Beek, Zundertse bedrijven, Fonds Brabant C en het Mondriaanfonds is het uiteindelijk verwezenlijkt. Op Vincents geboortedag 30 maart werd het voor publiek geopend tijdens het evenement Salon Van Gogh, met Cornald Maas en Axel Rüger. Directeur van Museum De Pont Hendrik Driessen sprak bij die gelegenheid van een ‘ontroerend’ eerbetoon aan de beroemde kunstenaar uit Zundert.
Info: Art Rotterdam