26 maart t/m 27 augustus 2023
Op deze tentoonstelling toont de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon (1965) diverse sculpturen van Van Gogh in brons, gips en keramiek. Centraal staat een meer dan levensgroot gipsmodel voor een monument dat hij wil verwezenlijken in Vincents geboortedorp Zundert.
Beeldhouwer Johan Tahon noemt zijn hoogstpersoonlijke interpretatie van Van Gogh – zijn drie meter hoge monument voor Zundert – ‘een pelgrim in rust’. Aanleiding voor het beeld was dan ook de lange voettocht die Vincent begin augustus 1879 ondernam vanuit Cuesmes in de Borinage naar Sint-Maria-Horebeke in de Vlaamse Ardennen. Geheel ontregeld omdat zijn droom om predikant te worden uiteen was gespat, ging hij er te rade bij dominee-schilder Abraham van der Waeyen Pieterszen. Wat nu? De richting die Van Gogh hierna is uitgegaan is bekend: voortaan zou hij niet langer via preken maar via zijn kunst mensen troost bieden. Dit wezenlijke, haast sacrale punt in het leven van Van Gogh bracht Johan Tahon ertoe om een zinderend cultuurproject op te zetten in de Vlaamse Ardennen: de plek waar Van Gogh passeerde en Tahons atelier zich bevindt. Het Van GoghHuis is partner.
In november 2022 heeft Johan Tahon in het gastatelier van het Van GoghHuis het gipsen ontwerp voor zijn Van Gogh monument voltooid. Inspiratiebron was Vincents geloof, alsook zijn Pietà die hij vrij naar een lithografie van Eugene Delacroix schilderde. Het rode haar van de Christusfiguur zou op een zelfportret kunnen duiden. Hoewel Tahon daar niet bewust op uit was, bleek zijn beeld uiteindelijk ook de Christus Consolator van Ary Scheffer op te roepen, waarvan Vincent een prent aan de muur had hangen. Waar het in Scheffers prent Christus is die zijn troostende schoot aanbiedt, is het bij Tahon Vincent van Goghs schoot waarop kleine en grote mensen plaats kunnen nemen. Zelfs letterlijk. Een beeld als vormgegeven verbinding.
Naast Tahons imposante model voor een nieuw Van Gogh monument worden ook diverse studies van Tahon naar Van Gogh en verwante sculpturen uit de collectie van de kunstenaar geëxposeerd. Zullen verder ook te zien zijn in het museum: de documentaire Sign of the Times: Mensch (EO 2019, regie: Wilberry Jacobs) over de spiritualiteit in Tahons werk en een aantal werken van dominee-schilder Abraham van der Waeyen Pieterszen.
Mede mogelijk gemaakt dankzij: Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds en Kunstloc Brabant
Lees ook:
De Telegraaf
De Morgen
[Foto: Brecht Van Maele]