Lezing Jan Sluijters

Lezing Jan Sluijters
5 november, 2018 Ron Dirven

Naar aanleiding van de komende expositie van Jan Sluijters in het Noordbrabants Museum geeft kunsthistoricus Tom Molenaars twee lezingen in het Van GoghHuis Zundert. Deel 1 vindt plaats op zondag 18 november, deel 2 op zondag 2 december 2018. Aanvang: 14.00 uur. Vrienden van Van Gogh & Zundert hebben gratis toegang, overige geïnteresseerden betalen € 10,- per lezing. Reserveren kan via: [email protected].

De in Den Bosch geboren Jan Sluijters (1881-1957) was een pure schilder met een intens gevoel voor kleuren. Hij maakte in de beginjaren van de twintigste eeuw deel uit van de Nederlandse avant-garde en was één van de voortrekkers van de luministen. Zijn gevoeligheid spreekt uit zijn portretten, vooral in de liefdevol weergegeven kinderportretten. Zijn kleurrijke oeuvre omvat daarnaast ook het uitbundige Parijse uitgaansleven, vrouwelijke naakten, landschappen en (bloem)stillevens.

In de eerste lezing volgen we de persoonlijke ontwikkeling van Jan Sluijters. Na zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam wint hij de Prix de Rome. Hij reist naar Italië en Parijs. De levendige kunstscène in de Franse hoofdstad en de moderne, nieuwste stromingen van de avant-garde spreken hem niet alleen aan, maar inspireren hem om de academische manier van schilderen geheel los te laten en het kleurrijke palet van de Franse kunstenaars te volgen.

Aan de basis van de tweede lezing ligt de erfenis van Vincent van Gogh. Naast de Franse neo-impressionisten Georges Seurat en Paul Signac oefende hij een cruciale invloed uit op de jonge vooruitstrevende kunstenaars in Amsterdam. Niet alleen de kleuren van Vincent hebben Sluijters geïnspireerd, maar zeker ook diens onderwerpen. Niet voor niets noemde Sluijters de kunst van Van Gogh de hoogste vorm van ‘volkskunst’. Zijn leven lang blijft hij in de voetsporen van Vincent van Gogh, maar bewandelt wel zijn eigen weg.