Het Vincent van Gogh Huis krijgt een bronzen kop van Van Gogh in langdurig bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het is een studie door de beeldhouwer André Schaller (1920-1981) voor het Van Gogh monument van Amsterdam. De nieuwe aanwinst is vanaf 20 februari 2019 te zien op de tentoonstelling ‘Vincent inspireert’.
Van Gogh monument
In februari 1962, nog voor de opening van het Van Gogh Museum, werd op het Museumplein in Amsterdam een monument voor Van Gogh opgericht. Het werd gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer André Schaller. Hij beeldde de figuur van Van Gogh af met schilderspalet en opgeheven arm, boven zijn hoofd een aureool van zonnestralen en vogels en aan zijn voeten een mijnwerker, een arenleester en zonnebloemen. Voor Schaller, die vond dat in zijn tijd de cultuur verarmde, stond het beeld van Vincent symbool voor de menselijkheid. Rond de eeuwwisseling is het monument vanwege de herinrichting van het Museumplein verplaatst naar Osdorp.
De bronzen kop is Schallers studie van Van Goghs portret ter voorbereiding op de realisatie van dit monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het werk als langdurig bruikleen aangeboden aan het Van Gogh Huis in Zundert. Het vormt hier een mooie aanvulling op het Van Gogh monument van Ossip Zadkine dat in 1964 is geplaatst voor het Van Goghkerkje.
André Schaller
Beeldhouwer André Schaller (Den Haag, 1920 – Amsterdam, 1981) studeerde bij Jan Bronner aan de Rijksakademie in Amsterdam. Daarna werkte hij in het atelier van Frits van Hall. In 1952 ontving hij de Keukenhofprijs. Schaller was in de zestiger jaren geïnspireerd door Afrikaanse kunst. Hij abstraheerde zijn werk tot geometrische vormen waarmee hij het beeld van archetypische symbolen en tekens wilde oproepen. Hij heeft veel monumenten en reliëfs gemaakt. Een van zijn bekendste beelden is het Salomonsoordeel voor het Paleis van Justitie in Arnhem.
‘Vincent inspireert’
Van Goghs kop van André Schaller wordt gepresenteerd op de tentoonstelling ‘Vincent inspireert’, die loopt tot en met 12 mei 2019. Met recente aanwinsten uit de museumcollectie wordt zichtbaar gemaakt dat Van Gogh nog altijd een bron van inspiratie vormt voor hedendaagse kunstenaars. Verder zijn werken te zien van Ingrid Simons, Albert Zwaan, Jeroen Witvliet, Anna Lange, Renée van Trier, Lindert Paulussen, Bettie van Haaster, Arpaïs Du Bois, Diana Roig, Kurt Ryslavy, Aram Tanis, Ian Skirvin, Peter Kantelberg, Erik Andriesse en Vik Muniz.